Två hästar till Axevalla – båda segrade!

Stallet blev 100-procentigt på Axevalla under tisdagskvällen.

Först vann Iina Aho montéloppet med hederhästen Fighter Simoni.

Sedan vann lärlingen Douglas Wieselgren med sin passhäst Önas Spartacus.

Därmed var seger nr 18 respektive 19 under 2024 ett faktum.

Först ut att vinna denna tisdagskväll var alltså sjuårige Fighter Simoni (e. Orlando Vici – Wink Spot), som gjorde sin tredje start i monté,

Det går inte att klaga på hästens facit i denna disciplin: Två segrar och en andraplats (montéryttar-SM 2022).

Den här gången sladdade Fighter Simoni, som stod med 20 meters tillägg, nere i kön och såg länge och väl inte så aktuell ut. Men runt sista kurvan började det hända saker, Iina Aho fick ruggig snurr på hästen, som hastigt åt in meter efter meter på den bortflyende andrahandsfavoriten Wingait Henke.

Över upploppet stred dessa båda hästar sida vid sida, men den sista biten var Fighter Simoni starkast och vann på 1.15,5/2160 meter.

– Jag litade starkt på hästen och var inte rädd för att släpa lite där bak i fältet. Jag hade stor nytta av min GPS-klocka, som har hjälpt mig att vinna många lopp. Signalen jag fick var att det reds lite väl fort där framme i täten med tanke på gällande underlag, förklarade Iina.

– Jag är glad över segern, men det är Maria Törnqvist som tränare som skall ha den största elogen. För mig var det bara att tacka och ta emot för att jag fick chansen att njuta av den här hästen under några minuter. Det var inte så svårt att vinna, det var bara att hålla honom motiverad på vägen.

Skötare är Maria Törnqvist själv.

Ägare är Stall Fighter HB, Onsala.

Oddset blev 2,15. Förstapriset var 25 000 kronor.

Två lopp senare kom nästa seger till stallet, detta i ett lärlings- och amatörlopp, där Douglas Wieselgren, som jobbar som hästskötare hos Maria sedan förra året, vann med sin passhäst, fyraårige Önas Spartacus (e. International Moni – Linda T.J.)

Önas Spartacus hamnade från sitt bakspår bakom bilen långt bak, närmare bestämt i sjätte utvändigt. Det blev väldigt långt fram, så när Douglas vred ut i fjärdespår 450 meter från mål såg uppgiften väldigt tuff ut.

Men Önas Spartacus spurtade som en demon och via snabba 1.12,4 sista 800 meterna lyckades han precis innan mållinjen fånga in Hyannis Port, som hade kopplat grepp en bit in på upploppet.

– Jag trodde inte att jag hade vunnit, då mina sulkyhjul var bakom min konkurrents dito. Men Peter Zadel, som körde Hyannis Port, skrek grattis till mig direkt. Det kändes bra i det skedet, själv var jag som sagt allt annat än säker, sa Douglas efteråt.

– Med facit i hand satt vi lite för långt bak och då tempot där framme inte blev så högt som jag hade hoppats, så såg det lurigt ut, men det räckte ju ändå och det var jäkligt kul, summerade Douglas.

Ägare av Önas Spartacus är Petras HB, Göteborg och skötare är alltså Douglas själv.

Segern var värd 25 000 kronor.

Oddset skrevs till 2,61.