Två hästar inkvalade till Kungapokalen – helt fantastiskt

Det är inte bara segrar som räknas.
Ibland kan även tredjeplatser vara guld värda.
Så var det på Åby under torsdagskvällen, då det kördes uttagningslopp till Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal.
Stallet hade fyra hästar med i dessa uttagningslopp – två gick vidare till final i Kungapokalen, en var målfotoslagen om en finalplats i Drottning Silvias Pokal, medan tyvärr den fjärde galopperade från start.
Till final i Kungapokalen, årets första riktigt stora årgångslopp för fyraåriga hingstar och valacker, gick såväl Macahan (bilden ovan) som Önas Spartacus (bilden nedan).
Om vi börjar med Macahan, så hamnade han i andra par utvändigt, attackerade 300 meter från mål och avslutade enormt över över upploppet, dock utan att kunna hota ledande Call Me Gleipner och vinnarhålets King of Twilight. Om man betänker att ledaren avslutade med 1.08,4 sista 500 meterna så förstår man hur fort Macahan måste ha travat.
– Helt fantastiskt, för att inte säga häftigt, är Marias kommentar.
En stund senare var det dags för Önas Spatacus att göra en fantastisk bedrift. Han tog spets, släppte till Nelson Greenwood och fick sedan invändigt när Herakles Zet klev fram och övertog 1500 meter från mål. Önas Spartacus såg jättebra ut, men när hästen framför, Nelson Greenwood, galopperade på sista långsidan blev det strul och Önas Spartacus tappade både mark och fart.
Han lyckades dock komma tillbaka och via en helt fantastisk avslutning via open stretch kunde han precis innan mål kriga till sig tredjeplatsen och en finalbiljett.
– Önas Spartacus var ny i dessa sammanhang, men jag hade på känn innan loppet att han skulle kunna ta sig till final. Dels har hästen utvecklats fantastiskt på slutet och dels var hans försöksheat inte lika hårt som några av de andra, menar Maria.
När det var dags för Macahan att få sitt startspår i finalen fanns det 8, 11 och 12 att välja på. Maria tog då nummer 11.
När det sedan var dags för Önas Spartacus, ja då fanns det bara spår 12 kvar, så det blev inte ens något val.
– Det är klart att 11 och 12 inte är några topplägen i en tuff final, men det får vi ta. Glädjen över att ha kvalat in två hästar till finalen i Kungapokalen på min hemmabana Åby är närmast obeskrivlig, säger Maria.
Det kunde alltså ha blivit en finalist också i Drottning Silvias Pokal.
– Ja, Dirty Sweet svarade för ett helt fantastiskt lopp och var inte långt borta. Det var synd att hon tog några felsteg bakom bilen och tappade position, det kan ha varit avgörande, summerar Maria denna fina kvalkväll.