Superdag för stallet – och fyrling för Dwight

Douglas med Bingo Pop och King Only the One, Linda med Conrads Tyra och Dwight med Gelato Pellini.

Vilken superdag det blev på Axevalla under söndagen.

Fyra hästar till start:

√ King Only the One – etta!

√ Gelato Pellini – etta!

√ Bingo Pop – tvåa!

√ Conrads Tyra – trea.

Och därtill vann Dwight med andra hästar, en åt Sofia Aronsson och en åt Eric Martinsson.

– Det var första gången jag tog en fyrling. Så kul att få göra det under en Grand Slam 75-dag, säger Dwight, som helt förklarligt gjorde en rejäl segergest när verket fullbordades i och med segern för Gelato Pellini.

Den första vinnaren för dagen var King Only the One (e. S.J.´s Caviar – Kings Blondie), som äntligen fick visa vilken fin häst han är och att han fortfarande har en hel del att hämta på tävlingsbanan.

Han var ganska bra med från start och hamnade i tredje par utvändigt. Dwight Pieters styrde på 700 meter från mål och då gick det undan. Snabbt var ”Kingen” framme utvändigt om ledande Ben Hogan, som han sedan plockade ner över upploppet.

Segermarginalen blev 3,5 längder och vinnartiden skrevs till 1.14,7a/2140 meter.

Det är Kenneth Pullicino, Malta, som äger hästen, som har Maria Törnqvist som skötare.

Segern var värd 40 000 kronor och oddset skrev till 3,37.

– Idag var ”Kingen” riktigt bra. Stor del i detta har Maria, som på ett berömvärt sätt har fått så bra stil på honom genom ett antal ändringar i utrustningen. Hon har bytt bett, bytt huvudlag och så vidare. Det lilla som har saknats tidigare, det fanns verkligen idag, jag satt bara och åkte, berättar Dwight Pieters.

Satt och åkte gjorde Dwight Pieters också i det avslutande loppet, där han körde loppets klara favorit, Gelato Pellini (e. Trixton – Jullan). Det femåriga stoet hamnade utvändigt om sin värsta konkurrent Honey Dun Girl, men brydde sig inte det minsta om det. Hon bara klev fram och satte klorna i ledaren på upploppet och dansade undan på finfina 1.14,1a/1640 meter efter ett avslutande halvvarv strax över 1.11.

Gelato Pellini såg helt strålande ut och Dwight Pieters log med hela ansiktet.

– Ja, det här var pricken över i:et. En dag då nästan allt stämde och då alla hästar jag körde gick bra. Det är nästan tråkigt att tävlingarna är slut nu.

– Kanske var det också så att Gelato Pellini tänkte lite på mig, alltså att jag så gärna ville vinna en fyrling, så att hon kämpade lite extra. Jag var annars rädd att hon inte skulle kunna plocka ner ledaren, men när jag ryckte tussarna ut ur sista kurvan fick jag bra svar och hon kämpade hela vägen. Redan innan loppet hade jag för övrigt en bra känsla, det här är ju en fin häst, säger han.

Hon är till och med så fin att ägarna nu, i samråd med Maria, har beslutat att låta henne gå till avel under våren. Det blir bara en eller två starter till i karriären. Hennes första partner blir den franske hingsten Hohneck, hästen som förra året vann såväl Elitloppet som UET Elite Circuit Finale på Solvalla. Han har tjänat mer en 24 miljoner svenska kronor.

Gelato Pellini ägs av Petras HB, Göteborg. Hennes skötare heter Felicia Lindström.

Även här var förstapriset 40 000 kronor och vinnaroddset blev 2,58.

Enligt Maria kan nästa start (kanske den sista) bli i V75 i Halmstad i mars.