Macahan vann sitt Kriteriekval – stora ord från Maria

Macahan efter segern på Solvalla.

– Kanske den bästa häst jag har tränat.

Det var stora ord från Maria Törnqvist i ATG Live efter söndagens mäktiga seger för stallets Macahan (e. Maharajah – Filippa Hall) i ett uttagningslopp till Svenskt Trav-Kriterium.

– Dessutom är det många års arbete och mycket slit som ligger bakom en sådan här framgång. Det visar att vi inte har fuskat någonstans, tillade Maria i ATG Live.

Allting blev helt perfekt för Macahan. Från start galopperade nämligen storfavoriten Kojak Sisu, även Freako försvann direkt.

Detta gjorde att andra kuskar såg sin chans och det blev rejäl körning och flera positionsändringar i loppet. I detta deltog dock inte Dwight Pieters, han satt istället helt iskall i tredje-fjärde utvändigt.

– Att det blev hård körning där framme och att den häst som kom farande i tredjespår dryga varvet kvar blev utsvarad, det gynnade oss väldigt mycket, kommenterade Dwight i Solvallas vinnarcirkel.

Dwight lät sedan Macahan glida ut i tredjespår i rygg på Holcombe Zet 750 meter från mål, för att sedan komma fram utvändigt om denne i sista kurvan, då Holcombe Zet kom ner i andraspår. Redan där syntes det att loppet var Macahans.

– Jag stod inne i stallet och duschade Icebreaker Pellini efter värmningen och ville inte se loppet. Men när det var 300 kvar och jag hörde att han var med i matchen, då gick jag ut och kollade på tv-apparaten som fanns utanför. Jag tror att hela stallbacken hörde mig sista biten in mot mål, skrattade Maria i ATG Live.

Mot slutet närmade sig skrällen Fusion Eagra, men Macahan höll undan hur säkert som helst och landade på 1.14,5a/2640 meter.

– Jag har knappt ord för detta, det är riktigt stort. Att vara i final i Svenskt Trav-Kriterium är häftigt, inte bara för mig och Maria och ägarna, utan för hela stallet.

– Macahan är en komplett häst, som har gjort allt rätt så här långt. När han kommer upp på banan vet han alltid vad han ska göra. När jag tryckte till 400 kvar idag tog han ett rejält tag i grejerna och avgjorde. Vi trodde på förhand att han skulle vara tillräckligt stark för detta och våra förhoppningar infriade, berättade Dwight Pieters i vinnarcirkeln.

Segern var värd 200 000 kronor och oddset på Macahan, som var loppets andrahandsfavorit, skrevs till 4,83.

Det är KB Capulus Horses i Kullavik som äger hästen och skötare är Maria Törnqvist herself.

Efter tävlingarna var det traditionellt spårfördelning inför finalen. Tyvärr fick Maria välja först som nummer fem (näst sist) av ettorna och då spår 1-4 var upptagna valde hon spår 9 för Macahan lördagen den 14 oktober.

– Vi hade önskemål om spår 2 eller 9 i finalen, nu blev det inte det förstnämnda, men väl det sistnämnda och det är jag riktigt nöjd med, sa Maria i ATG Live.