Årets tredje dubbelseger är ett faktum

Douglas Wieselgren och hans båda vinnarhästar.

Konkurrensen på våra travbanor och i våra travlopp är som bekant knivskarp.

Det är inte lätt att vinna ett lopp under en tävlingsdag, ännu svårare att vinna två.

Men nu skedde, på ett mycket övertygande sätt dessutom, det sistnämnda i samband med torsdagens tävlingar på hemmabanan Åby.

Först vann Phenomene Zon, sedan vann Önas Spartacus.

Det var för övrigt den tredje dubbelsegern för stallet under året. Tidigare har det skett i Åmål den 1 maj (Townshend Broline och Listas Champion) samt i Örebro den 11 maj (Önas Samir och Randemar R.D.).

Först ut att vinna på Åby under torsdagen var det treåriga stoet Phenomene Zon (e. Fourth Dimension – Blushing Countess), som gjorde första starten på cirka en månad.

Dwight Pieters var mycket aktiv i sulkyn från början och placerade sin häst i ledningen redan i första kurvan. Det blev 1.13,1 första 500 meterma, men sedan blev farten dämpad till 1.17,2 på varvet och det var samma tempo för 1500 meter.

Då tackade Phenomene Zon med ett retfullt enkelt sticka undan över upploppet till en smått överlägsen seger på 1.15,0a/2140 meter.

Förstapriset var 50 000 kronor och ägare av hästen är Racinglovers KB, Vara.

Oddset skrevs till 4,08. Skötare till Phenomene Zon är relativt nyanställde Douglas Wieselgren.

– Det visade sig att Phenomene Zon var i toppform igen efter en liten svacka. Nu blev det ju väldigt bra då första varvet gick i lugnt tempo och att det därmed var rejält tryck i henne när det var dags att lägga i ytterligare en växel i sista kurvan.

– Jag trodde inte att vi skulle kunna lämna Ellen Diablo, som satt i rygg på oss, så lätt, men Phenomene Zon var riktigt snabb i benen.

– Nu bygger vi vidare med några lopp till i år, sedan tror jag att hon kan utvecklas till att bli en riktigt bra märr nästa säsong, sa Dwight Pieters efter loppet.

En stund senare fick Dwight segerdefilera igen, denna gång bakom en annan treåring, nämligen Önas Spartacus, en valack efter International Moni – Linda T.J.

Här blev det tredje par invändigt, vilket hann bli fjärde par invändigt innan Dwight lyfte ut i tredje par utvändigt inför slutvarvet. Önas Spartacus gick sedan med i angrepp 700 meter från mål, men fick redan 100 meter senare gå utan rygg och gjorde det berömvärt. I en mycket häftig avslutning krigade han ner ledande Jikininki (Björn Goop), som annars såg att att ha loppet i sin hand efter att ha tagit spets varvet kvar.

Önas Spartacus vann på 1.15,6a/2640 meter och tjänade 40 000 kronor.

Även här är det Douglas Wieselgren som är skötare och hästen ägs av Petras HB, Göteborg.

Oddset skrevs till 12,49.

– Det var smart att köra på innerspår av Dwight, då det handlade om 2640 meter för första gången i hästens karriär. Sedan avgjorde Önas Spartacus faktiskt överraskande lätt, det var jättebra gjort. Nu får han starta på ytterligare lite under hösten, säger Maria i en kommentar.