Äntligen fick Sultan of Sand vinna

Sultan of Sand efter Åbysegern.

Den fint stammade treåringen Sultan of Sand (e. Maharajah – Frillan Filiokus) fick så äntligen, i sin nionde start, spräcka den förhatliga nollan i vinstkolumnen.
Det skedde i ett för årstiden riktigt högklassigt P21-lopp på Åby under torsdagskvällen.
– Jag hade gjort en ganska tuff anmälan av hästen, men han visade hur bra han är genom att lösa uppgiften och rekordsänka med 1,2 sekunder. Han vann på fina 1.15,2/2140 meter med voltstart, vilket var riktigt starkt, säger Maria Törnqvist i en kommentar.
In mot första kurvan styrde Dwight Pieters hästen till ledning och fick sedan öppna med beskedliga 1.19,5 första halvvarvet.
Första varvet gick efter 1.17,5 och i samband med varvningen fick Sultan of Sand sin värste konkurrent, I Am Fredrik, på utsidan. Tempot skruvades upp undan för undan och till 1500 meter kom tätduon på 1.15,9.
Över upploppet fortsatte täthästarna att strida sida vid sida och kort före mål såg det ut som att Sultan of Sand skulle få ge sig. Det gick 1.14 sista halvvarvet.
– Den utvändiga hästen var för ett ögonblick förbi, men Sultan of Sand kontrade på ett mycket bra sätt, säger Maria.
Efter målgång dröjde det väldigt länge innan resultatet ropades ut, speakern uppgav att ”måldomaren studerade målfotot”, men så till slut kom beskedet att Sultan of Sand hade satt nosen först.
– Det var min känsla redan när hästarna gick i mål, det var kul att jag fick rätt, säger Maria.
Kusken Dwight Pieters fyller i:
– Det var verkligen stenhårt i mål, jag var inte till hundra procent säker på att vi hade vunnit, men kusken bakom I Am Fredrik, Ken Ecce, sa till mig att det var så. Det var jättekul att hästen fick vinna, det hade han verkligen samlat ihop till. Han har nämligen svarat för en del riktigt bra prestationer under året, men samtidigt har han varit lite ojämn. Idag var han dock riktigt bra.
Segern var värd 15 000 kronor.
Ägare är Meon Ab, Onsala och skötare är Maria Törnqvist.
Oddset skrevs till 5,47.