En fantastisk onsdagskväll på Solvalla

Sultan of Sand vinner på Solvalla. Bild: Solvalla

Det fortsätter att gå bra – nästan osannolikt bra.

På onsdagskvällen åkte team Törnqvist upp till Solvalla med tre hästar, av vilka två vann.

Det började med att årsdebuterande Icebreaker Pellini (e. Tactical Landing – Daylon Miracle) vann ett fyraåringslopp i glänsande stil. Från innerspår bakom bilen höll han enkelt upp ledningen mot sina fem jämnåriga (och duktiga) konkurrenter.

– Han är riktigt startsnabb, det är en bra egenskap, säger Maria.

Alla hästar radade upp sig i ett led och som det såg ut från sidan satt Dwight Pieters bara och myste där framme i täten. Första varvet gick inte fortare än 1.16,9 och det är som en promenad i parken för hästar av den här kalibern.

700 meter från mål gick favoriten, Global Escape, ut från rygg ledaren och kom sedan i farlig närhet av Icebreaker Pellini i sista kurvan, men Dwight Pieters satt lugn och när han gav sin häst signal om att öka vid upploppets början, ja då gjorde Icebreaker det och vann mycket lätt på 1.14,7a/2140 meter. Sista 500 meterna gick efter 1.09,8.

– Det var en riktigt häftig upplevelse, även från sidan, skrattar Maria.

Tyvärr är den läckre fyraåringen inte anmäld till Kungapokalen och Sprintermästaren, så årets stora mål vet vi redan nu, Svenskt Travderby på Jägersro.

Segern var värd 60 000 kronor. Ägare är KB Capulus Horses, Kungsbacka.

Skötare är Maria Törnqvist.

Oddset blev 3,20.

Med tanke på hur stark också onsdagskvällens andra vinnare, fyraårige Sultan of Sand (e. Maharajah – Frillan Filiokus) är, så kanske Svenskt Travderby kan vara årets stora mål också för honom. Detta får framtiden utvisa.

– Hästen har inte sett en veterinär på hur länge som helst, nu kan det vara läge på en liten check och sedan matcha honom mot V75, säger Maria.

I ett långlopp ingående i Solvallaserien fick Sultan of Sand ett perfekt lopp i andra par utvändigt av Dwight Pieters. Björn Goop styrde och ställde där framme med Florio, men hade inget att sätta emot när Sultan of Sand tog sig fram utvändigt och ställde frågan in mot upploppet.

Sultan of Sand kopplade enkelt grepp, men såg ut att kunna bli hotad då Gourmet Brodde slank loss, denne rullade dock över i galopp och lämnade Sultan of Sand helt ensam.

– Jätteroligt att det har lossnat så fint för Sultan of Sand. Han gjorde kanske inget större väsen av sig som treåring, men det var lite väntat, så har även hans syskon varit. Det är som fyraåringar och äldre de har blommat ut och nu tycks det bli så även med Sultan of Sand, säger Maria.

Förstapriset var 80 000 kronor och ägare är Meon AB, Onsala.

Maria Törnqvist är skötare och oddset skrevs till 3,69. Segertiden noterades till 1.15,0a/2640 meter, vilket var nytt rekord för hästen.