Dåliga prestationer och lite funderingar

Förra veckans tävlingar på Romme blev ingen höjdare. Tempest kändes väldigt fin men hade trafikproblem på vägen då jag valde att sitta kvar varvet från mål istället för att gå först i tredje. Det resulterade i trötta ryggar och att han satt fast över mål som oplacerad. Han var i alla fall inte trött och seg den här gången. Milda däremot underpresterade rejält och var sämre än någonsin. Tråkigt då vi inte verkar hitta något virus eller liknande på dom men dom står ändå och hostar och är sjuka. Får ta prover på annat istället.

Senaste veckan har det varit en hel del negativa tongångar inom svensk travsport. Något som jag fastnade för är ämnet som drogs upp i debatten kring den uppmärksammade flytten av Saveur. På ett känt forum så påkallades det att så många ägare flyttar hästarna till Frankrike på grund av att det är för få prispengar i svensk travsport och kostnaderna för dyra på hemmaplan kontra Frankrike .

Visst är det så att Frankrikes prissummor är väldigt lockande om du jämför med Sverige. Jag är själv sugen på att skicka ner någon passande häst dit om tillfälle ges. Däremot i blev jag lite brydd över påståendet att kostnaden för att ha häst i Frankrike är så mycket billigare än i Sverige.  Jag hoppas verkligen att så inte är fallet…. Sedan förekom det även påhopp hit och dit på diverse tränare om deras träningsavgifter och vad som ingick. Jag tycker att det borde göras en klar mall så att kunden (hästägaren)kan se vad som ingår och inte. På så sätt så kan kunden(ägaren) själv göra sitt val på ett ärligt sätt. Men eftersom många hästägare inte är helt insatta i travet och allt som rör stallet/skötsel av hästarna (är ju en hel vetenskap om foder , strömedel, etc) så borde det finnas riktlinjer och kvalitéts nivåer på detta också.

För er som tror att det är billigt att handhålla en häst idag så kan jag berätta att så är inte fallet. Det är inte som förr i tiden….. Så därför måste jag , kanske inte slå ett slag för oss tränare men i varje fall bara berätta hur det ligger till.

Jag kan inte svara för hur andra tränare gör men om du skall hålla kvalitén på foder och strö som man nog bör göra när man sysslar med högpresterande djur så kostar det där efter.

Exemplevis så kostar 1kg analyserat  hösilage av god kvalité i runda slängar runt  3,50- 4 spänn per kg.  (En häst käkar i snitt 13 kg per dag)

Krafftfoder runt 3,30-9  spänn kg beroende på innehåll och kvalité. En häst konsumerar i tävlingsform konsumerar ca 3-5kg per dag.

Sedan tillkommer spån/strökostnader  (900:-/mån) ,

Boxhyra om man inte äger sitt egna ställe

Skoningar (ca 700:-) , skor (ca 300:-),

Personalkostnader räknat på erfaren person med 8 passhästar ( 4,125:-/per häst i månaden) etc etc.

I runda slängar så har man i Stockholms området kostnader på cirka 9600 kr per häst/månad.  Då är det bara att kolla på träningsavgiften och jämföra kostnader vs intäkter. Givetvis går det att ta genvägar och vara snål här och där , men frågan är hur bra det skulle bli i längden.

För min del är det alla små detaljer som gör den stora helheten. Har du dåligt foder, taskig personal eller bristfällig utrusning så kommer det att avspegla sig på din verksamhet förr eller senare. Allting går ett tag. Men verkligheten brukar komma i kapp. Nu är jag också väldigt pedant av mig och sätter alltid hästarna först. Det kostar också där efter…. MEN..

Kunderna dvs hästägarna bör få veta skillnaden på kvalité och kostnader så att dom vet vad dom betalar för. Som det är nu är det en stor gråzon.

Ungefär som att jämföra ett bilköp och ställa en ny BMW mot en ny Dacia. Båda är nya bilar…men den ena vet man om att kvalitén är lite sämre på. Men man kanske gillar priset och säljaren på Dacia bättre och då väljer den eller tvärtom.  Inga rätt eller fel…. bara en fundering. Och alla travtränare glassar inte runt i dyra bilar och snyltar på okunniga ägare… 🙂 Målet måste ändå vara att ha en härlig travsport med mycket gemenskap där alla får plats och utrymme. Det tror jag att alla drar nytta av även spelarna…/MT